NÄIN HOIDAT PUKUASI
Puku tulisi säilyttää huoneenlämmössä valolta ja kosteudelta suojattuna.
Yritä pitää puku mahdollisuuksien mukaan suorana roikkumassa. Tarvittaessa sen alapään voi laittaa lepäämään lattiaa vasten.
Pukupussi ei saisi olla kosketuksissa lämpöpatterin kanssa.Käytön jälkeen puku tulisi pesettää mahdollisimman nopeasti, jotta hiki, lika ja ihokudos ei pinty pukuun kiinni.
Pesuohjeet löytyy pukupussin sivutaskusta sekä hakaneulalla puvussa kiinni olevasta lapusta. Pidä pesuohjelaput hyvin tallessa.
Pesun jälkeen poista puvusta pesulan muovipussi.Ennen hääpäivää kannattaa varmistaa ettei puku ole sähköinen tai ryppyinen.
Jos puku on sähköinen, voit suihkuttaa siihen isoista marketeista ja kangaskaupoista saatavaa sähköisyyden poistoainetta.
Aine on voimakkaan hajuista, joten kannattaa käsitellä puku edellisenä päivänä.
Kun aine on kuivunut, voit ravistaa roskat ja pölyn pois ja tarvittaessa käyttää tarraharjaa.
Jos puku on ryppyinen, on se helpoin suoristaa höyryttimellä. Höyrittimestä tulisi ensin tyhjentää vanhat vedet ja sen
jälkeen antaa sen käydä yksinään noin säiliöllisen verran, niin mahdollisesti koneistoon jääneet kemikaalijäämät poistuvat.
Höyryttimen suutin olisi hyvä pitää pienen matkan päästä kankaasta.
Halutessasi helpottaa työtä, voit laittaa suuttimen päälle valkoisen tennissukan. Se imee suuttimeen mahdollisesti tiivistyvää
kosteutta ja suojaa kangasta liialta lämmöltä. Jos sinulla on höyrysilitysrauta, voi sitäkin tarvittaessa käyttää,
mutta varo ettei raudan metalliosa koske pukuun. Joissain raudoissa metalliosa kuumenee liikaa.
Pue puku päällä jalkojen puolelta, jotta et sotke kampausta ja meikkiä sukeltamalla sen sisään.
Harjoitelkaa pukeminen, vetoketjun vetäminen, napitukset ja muuta etukäteen, jotta teille ei tule hääpäivänä kiire.
Käykää myös läpi laahuksen nostaminen. Pukupussista löydät muistilistan laahuksen nostotavoista.Puvun ripustuslenkkejä ei saa leikata pois.
Jos ne on kiinteästi puvussa, voit kiinnittää ne puvun yläosan vuoriin sivusauman kohdalle maalarinteipillä tai kevyesti ompelemalla.
Ripustuslenkit saattavat olla myös irroitettavat, jolloin saat ne irti puvusta. Laita ne tällöin talteen sillä tarvitset niitä kun riisut puvun.Tahranpoisto
Tahranpoistoa varten tarvitset seuraavat apuvälineet: valkoinen pieni pyyhe, valkoinen rätti, vanulappuja ja vanupuikkoja. Tahranpoistoon suosittelen käyttämään joko marseille-saippuaa, sappisaippuaa tai oliivisaippuaa.
Tahrat poistetaan eri kankaista hieman eri lailla. Tässä läpi käytynä yleisimmät tavat.Kokeile aina ensin poistaa tahra pelkällä vedellä. Kostuta rätti ja pyyhi sillä tahraa. Jos tahra ei lähde pelkällä vedellä, kostuta vanulappu ja ota siihen saippuaa. Hankaa saippuaa suoraan tahralle ja hiero tahraa sillä. Käytä riittävästi vettä, jotta saippua vaahtoaa. Kun tahra on irronnut, huuhtele reilusti kostutella rätillä kaikki saippua pois. Puku voi kastua isoltakin alueelta. Tämän jälkeen kuivattele kangasta kastuneen osan ulkoreunoilta pikkuhiljaa keskelle päin. Mitä kiiltävämpi kangas, sen herkempi kangas on vesitahroille ja sen pidempään ja tarkemmin kangasta pitää kuivailla. Huomioi aina kankaan kudoksen suunta pyyhkeellä hangatessa. Kankaan voi kuivattaa myös höyryttämällä.
Jos puvun päälle kaatuu punaviiniä, voit poistaa tahran suolan avulla kuten mistä tahansa vaatteesta. Voimakkaan värisiä juomia kuten Aperol:ia kannattaa käsitellä varoen puvun lähettyvillä ja niistä syntyneet tahrat pyrkiä poistamaan heti.
Tahroja voi koittaa pyyhkiä pois myös vauvan puhdistuspyyhkeillä tai alkoholipohjaisilla puhdistuspyyhkeillä. Nämä evät kuitenkaan tehoa kaikkiin tahroihin.Langanvedot
Monet hääpukukankaat on herkkiä langanvedoille. Niitä tulee, kun joku terävä tarttuu kankaan kudokseen kiinni. Niitä tulee liki kaikkiin pukuihin jossain vaiheessa, eikä niitä kannata pelästyä. Pienemmät lankavedot kannattaa antaa olla, ja isoimmissa kannattaa aina olla yhteydessä joko minuun tai johonkin muuhun ompelijaan.
Jos lankaveto on näkyvällä paikalla, niin sitä voi yrittää hävittää myös itse. Tärkeintä on muistaa, ettei missään olosuhteissa kannata leikata kudoksesta esiin tullutta lankaa. Jos se on pitkä, sen voi neulaa apuna käyttäen ujuttaa puvun nurjalle puolelle. Vetänyttä kohtaa voi kevyesti sormin silittää niin, että suuntaat liikkeen ulos vetäytynyttä lankaa päin. Näin saat hieman lankaa vetäytymään takaisin. Kangasta voi myös venytellä vinosti vetokohdan yli eri suuntiin. Kun olet saanut kankaan mahdollisimman suoraksi, voit silittää/höyryttää kangasta.