KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ


Puvun säilytys

Kun saat puvun kotiin, se kannattaa säilyttää suorana roikkumassa. Hyviä paikkoja on esimerkiksi oven yläkarmi tai tukeva verhotanko. Jos pukupussi ei mahdu roikkumaan suorana, voi sen säilyttää myös vaakatasossa tai niin, että pukupussin pohja lepää lattiaa vasten.

Puku tulisi aina roikottaa ripustuslenkeistä, jotta puvun yläosa ei veny. Pidäthän puvun poissa taaperoiden ja kotieläinten ulottuvilta. Puku tulee säilyttää huoneenlämmössä poissa suorasta auringonpaisteesta. Sen ei olisi myöskään hyvä osua patteriin.


Juuri ennen häitä

Ennen häitä ota puku ulos pukupussistaan yöksi. Tarkista samalla, että puku ei vaadi silitystä. Jos puku on ryppyinen, helpoin tapa suoristaa se on höyrystin. Huolehdi että höyrystimessä on puhdas, tuore vesi. Katso ettei höyrystimen metalliosat kosketa pukua. Jos puku on sähköinen, voi sen suihkutella isoista marketeista saatavalla sähköisyydenpoistospraylla. Spray on voimakkaan tuoksuista, joten käytä sitä viimeistään edellisenä päivänä.

Käykää kaasojesi kanssa läpi pukeutuminen ja laahuksen nostot, jotta tiedätte kuinka paljon varata niihin hääpäivänä aikaa.


Hääpäivänä

Hääpuku kannattaa pukea jalkojen puolelta, jotta et sotke kampaustasi ja meikkiäsi. Levitä puku lattialle vuori alaspäin ja kiipeä sisään. Vedä puku ylös ja viimeistele kiinnitys. Jos puvussasi on alushame, voit pukea sen samalla kertaa laittamalla sen puvun alle, tai laittaa sen puvun pukemisen jälkeen ennen puvun sulkemista.

Ripustuslenkit voivat olla kiinteät tai irroitettavat. Jos ne on irroitettavat, laita ne talteen - tarvitset niitä kun riisut puvun pois. Jos ne on kiinteät, ne voi kiinnittää maalarinteipillä puvun yläosaan.

Tarkista että sinulla on kaikki laahusnostoon tarvittavat osat mukana. Lisäksi kannattaa pakata mukaan tahranpoistoon ja pienten haavereiden paikkaamiseen tarvittavat asiat. Löydät listan näistä erikseen sivun alhaalta.


Häiden jälkeen

Kun riisut puvun, laita se takaisin henkariin kuten se oli. Puku kannattaa viedä mahdollisimman nopeasti pesuun, jotta lika, hiki ja ihosta irronnut ihokudos eivät pinty pukuun kiinni. Jos pukuun on tullut vaurioita, voit olla yhteydessä niin katsotaan kannattaako/voiko ne korjata ennen pesua.

Jos olet suunnitellut puvun värjäystä, pukua ei tarvitse erikseen pesettää, se sisältyy värjäyksen hintaan.


Morsiamen ensiapupaketti

Tahroja varten kannattaa pakata mukaan savett-pyyhkeitä, marseille/oliivi/sappisaippua, vanulappuja, valkoinen rätti ja kaksi valkoista pyyhettä. Liikkeessä on myös myynnissä tahranpoistoon suunniteltua suihketta. Suosittelen aina puvullesi parhaiten sopivaa ainetta.

Jos pukuun tulee näkyvälle paikalle tahra, voit ensin koittaa sen poistamista Savett-pyyhkeellä. Jos se ei auta, voit käyttää suositeltua poistoainetta. Jos tahra ei ole näkyvällä paikalla, suosittelen jättämään sen hääpäivänä rauhaan.

Saippualla poisto: Saippuaa levitetään tahralle vanulapulla ja hierotaan tahraan. Voit avustaa kynnellä tai sormella. Kun tahra on lähtenyt, ota toinen pyyhe tahran alle, kostuta rätti ja huuhtele. Pyyhe suojaa muuta pukua kastumiselta. Lopuksi käytä toista pyyhettä puvun kuivaamiseen.

Poistoaineella poisto: Suihkuta poistoainetta tahralle ja toiselle pyyhkeelle. Ota käteesi tahran alle toinen pyyhe ja hankaa kostutetulla pyyhkeellä tahraa kunnes aine on kuivunut. Tämä voi kestää muutaman minuutin.

Pieniä haavereita varten kannattaa mukaan pakata myös lankaa, neula ja pienet sakset (esim kynsisakset). Myös hakaneulat on käteviä ja nopeita korjaamaan pieni vaurioita. Jos pukuun tulee lankaveto, anna sen olla, äläkä leikkaa lankaa poikki. Sen saa hyvin suurella todennäköisyydellä korjattua jälkeenpäin.

Lisäksi mukaan kannattaa pakata maalarinteippiä ripustuslenkkien kiinnittämistä varten.